Przepis na zupę pomarańczowo-marchewkową(styczeń)
Dla wszystkich, którzy nudzą się w czasie kwarantanny przesyłam przepis mojej przyjaiółki na zupę pomarańczowo-marchewkową.
Potrzebujemy:
500 g marchwi
2 dymki (bez szczypioru, tylko cebule)
2 łyżki masła
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
500 ml wywaru jarzynowego (lub wody i kostka rosołowa – polecam ekologiczne bez glutaminianu sodu)
1 łyżka świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)
sól i pieprz do smaku
1/2 kubeczka śmietany (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Marchew obieramy i kroimy na plasterki.
Masło topimy w garnuszku, dodajemy marchew, dusimy kilka minut, dodajemy pokrojoną dymkę i – jeśli używamy suszonego – tymianek. Dusimy ok. 10 minut. Zalewamy wywarem jarzynowym i sokiem. Gotujemy ok. 30 minut, aż marchew zmięknie.
Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem (jeśli używamy świeżego).
Podajemy ze śmietaną i chlebem.
Smacznego!
Potrzebujemy:
500 g marchwi
2 dymki (bez szczypioru, tylko cebule)
2 łyżki masła
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
500 ml wywaru jarzynowego (lub wody i kostka rosołowa – polecam ekologiczne bez glutaminianu sodu)
1 łyżka świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)
sól i pieprz do smaku
1/2 kubeczka śmietany (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Marchew obieramy i kroimy na plasterki.
Masło topimy w garnuszku, dodajemy marchew, dusimy kilka minut, dodajemy pokrojoną dymkę i – jeśli używamy suszonego – tymianek. Dusimy ok. 10 minut. Zalewamy wywarem jarzynowym i sokiem. Gotujemy ok. 30 minut, aż marchew zmięknie.
Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem (jeśli używamy świeżego).
Podajemy ze śmietaną i chlebem.
Smacznego!
Brak komentarzy: